U današnje vrijeme sve manje djece čita knjige i sve manje roditelja svojoj djeci čita knjige. Jedan od potencijalnih izgovora je da nemamo dovoljno vremena, drugi da ima mnogo zanimljivijeg sadržaja i aktivnosti u digitalnom svijetu. No, prednosti koje zajedničko čitanje knjiga ima za odnos roditelja i djeteta, razvoj djeteta i njegovih vještina su neprocjenjive.

 

Čitanje kao ritual

Jedna od brojnih “muka” roditeljstva je uspavljivanje. Čitanje prije spavanja je djeci vrlo draga aktivnost i vrlo je lako od toga napraviti ritual. A djeca kad jednom postanu odrasli rado će se prisjećati tih ugodhih trenutaka iz mašte netom prije spavanja i sanjanja nekih svojih priča.

Razvoj mašte

Dječja mašta je neopisivo i beskrajno prostranstvo ideja, kreativnosti i mogućnosti. No, mašta nije samo dio dječjeg svijeta, već i svijeta nas odraslih. Čitanjem razvijamo maštu jer naš mozak sam od sebe zamišlja slike i scenira filmove na temelju pročitanog sadržaja. Možda imate iskustvo da filmovi koju su snimani na temelju knjiga nisu ni blizu onoga kako ste ih vi zamišljali čitajući. Maštu je zaista nemoguće preseliti u film, ona ima bezbroj mogućnosti, dimenzija i daje nam prekrasan osjećaj stvaranja. Neprocjenjivo.

Upoznavanje svijeta kroz slikovnice

Uz povećanje vokabulara kao posljedicu čitanja knjiga dolazi i upoznavanje novih pojmova te samim time i svijeta. Kad djeci nešto novo želimo objasniti, posebice neki apstraktni pojam kao što je ljubav, ispričamo im priču. Slikovnice sadrže i određene ilustracije kako bi djeca lakše zamislila o čemu se radi i razumjela poruku koju im želimo prenijeti.

 

 

 

Jedna od takvih edukativnih i inspirativnih slikovnica je “Imam ideju – i što sad s njom?” autora Kobi Yamadae i ilustratorice Mae Besom u izdanju Planetopije. Slikovnica potiče kreativnost kod djece, a i odraslih te na zanimljiv način prikazuje koliko je važno biti ustrajan i vjeran sebi i svojoj ideji čak i kada ju drugi neodobravaju. Uz čitanje ove knjigu svojoj djeci možete ispričati primjer neke svoje ideje koju ste slijedili i kako je to utjecalo na vaš život. Na taj način možete djetetu objasniti nešto novo što ga zanima, podijeliti neke vama važne životne događaje i ujedno učvrstiti odnos sa svojim djetetom. To je snaga knjige.

 

“Ideja je tražila hranu. Željela se igrati. Zapravo, tražila je mnogo od mene. Narasla je i postali smo prijatelji. Pokazao sam je drugima, iako sam se pribojavao što će reći. Bojao sam se da će joj se ljudi smijati kad je vide. Bojao sam se da će misliti da je šašava. Mnogi su tako mislili. Rekli su da ne valja. Rekli su da je previše čudna. Rekli su da je gubitak vremena i da od nje nikad ništa. Isprva sam im vjerovao. Stvarno sam pomišljao da odustanem od svoje ideje. Gotovo sam ih poslušao. Ali onda sam shvatio da oni nemaju pojma. To je moja ideja. Nitko je ne poznaje bolje od mene. I dobro je da je drugačija i čudna, i možda pomalo luda. Odlučio sam ju čuvati, brinuti se za nju. Dobro sam je hranio. Radio sam s njom, igrao se s njom. Najviše sam joj poklanjao pažnju. … I  tada sam shvatio što se radi s idejom. Promijeniš svijet.”

 

Imam ideju – i što sad s njom?, autor Kobi Yamada, ilustrala Mae Besom