Osobni rast i razvoj često se tumači, a i doživljava kao aktivnost, znanje ili iskustvo koje nam pomaže da postanemo „bolji“ , „uspješnij“, „mirniji“ i u svakom slučaju usavršeniji oblik nas samih.  U geštaltističkom teorijskom pristupu naglasak nije stavljen na ispravljanju i poboljšavanju, već na istraživanju, znatiželji i aktivnom traženju puta ka vlastitoj autentičnosti. Na grupi za osobni razvoj u Savjetovalištu Žiraha, možete očekivati sigurno okruženje i pregršt zanimljivih aktivnosti i iskustava koje će vam olakšati samoistraživanje.

 

 

Jupiter-Personal-Growth-in-life

 

 

Krećemo s novim ciklusom radionica osobnog razvoja. Grupa će zajedno proživjeti 18 iskustvenih radionica nakon kojih ćemo se dogovoriti o mogućem nastavku rada sljedeće godine. Neće biti otvorena za prijem novih članova bez zajedničke odluke svih članova grupe, a zbog planiranih aktivnosti broj članova je ograničen i može se kretati od 5 do 10.

Grupa će se sastajati svaka dva tjedna (na dan koji zajednički dogovorimo) u večernjim satima od 18 do 20 sati. Cijena sudjelovanja u grupi za osobni rast i razvoj je 300 kuna mjesečno (PDV uključen u cijenu). Nakon što se prijavite da ste zainteresirani za sudjelovanje, održat ćemo s vama kratki inicijalni individualni razgovor tijekom kojega ćete imati priliku postaviti sva dodatna pitanja vezano uz rad grupe.

 

 

Voditeljice grupe su Biserka Tomljenović, magistra socijalnog rada i Sunčana Rokvić, magistra psihologije. Više o nama pročitajte ovdje.

 

Za prijavu i dodatne informacije kontaktirajte nas na savjetovaliste@ziraha-services.com te 091/ 893 8939 ili 095/ 766 8753.

 

Zašto krenuti na grupu osobnog razvoja?

 

Osobni rast i razvoj često se tumači, a i doživljava kao aktivnost, znanje ili iskustvo koje nam pomaže da postanemo „bolji“ , „uspješnij“, „mirniji“ i u svakom slučaju usavršeniji oblik nas samih.  U geštaltističkom teorijskom pristupu naglasak nije stavljen na ispravljanju i poboljšavanju, već na istraživanju, znatiželji i aktivnom traženju puta ka vlastitoj autentičnosti. Na grupi za osobni razvoj u Savjetovalištu Žiraha, možete očekivati sigurno okruženje i pregršt zanimljivih aktivnosti i iskustava koje će vam olakšati samoistraživanje. Grupni rad, posebice je koristan zbog mogućnosti eksperimentiranja i istraživanje različitih oblika komunikacije, interakcije i kontakta s ostalim članovima grupe.  Ideja ovog programa je da se bavimo sobom svjesno i promišljeno, osjetimo tko i što smo sve mi, kakvi jesmo i kakvi sve možemo biti, isprobamo drugačije od onoga što nam je poznato i ponekad ne toliko korisno, osjetimo kako se sve možemo osjećati i osvijestimo kako reagiramo kad smo takvi, vježbamo kako komunicirati uvažavajući sebe i druge, dozvolimo sebi da se upoznamo, narastemo i izaberemo odgovorno svoj vlastiti put. Na našim radionicama nemojte očekivati gotove recepte za sreću i upute kako trebate živjeti svoj život. Mi smo ovdje da vam ponudimo sigurno okruženje, aktivnosti i sadržaj koji će vam omogućiti da sami nađete odgovore na svoja pitanja.

 

Što ćemo raditi i kako?

 

Bavit ćemo se brojnim temama kao što su svjesnost, komunikacija, emocije, granice, asertivnost, odgovornost, promjena i slično. U radu ćemo se držati načela i teorijskih postavki geštalt psihoterapije koja stavljaju naglasak na vlastito iskustvo. Kako bismo vam to omogućile, pripremile smo pregršt zanimljivih vježbi. Bit će tu mnogo raznih emocija, smijeha, suza i neće nam baš biti lako, ali definitivno ćemo doći u kontakt s „nepodnošljivom lakoćom postojanja“. Rad na sebi i osobni razvoj zahtjeva određenu dozu ozbiljnosti i predanosti te je zato važno da ako se odlučite za ovakav oblik rada na sebi zaista i dolazite redovito na susrete. Što će se konkretno događati na našoj grupi nepoznanica je i nama jer su polaznici ko-kreatori uz nas i često grupni procesi koji se odvijaju  imaju neki svoj put i smjer. Voditeljice su u ovom procesu dužne pratiti dinamiku grupe i osigurati svakom članu mogućnost da radi u svom vlastitom ritmu i dovoljno prostora i vremena za sigurnu i produktivnu interakciju između članova grupe. Od članova grupe očekuje se da praćenjem rada voditeljica i davanjem jasne povratne informacije aktivno doprinose radu grupe. Ovo nije terapijska grupa i ako se tijekom rada dogodi da pojedinim članovima zatreba dodatna pomoć ili podrška, voditeljice će im preporučiti individualnu terapiju.

 

Stručna i teorijska podloga programa

 

Osnovna načela gestaltističkog pristupa ljudskom razvoju temelje se na ideji da je čovjek sastavni dio okoline u kojoj živi i u kontaktu s okolinom konstantno doživljava i zadovoljava različite potrebe kroz proces organizmičke samoregulacije. U skladu s holističkim načelima, zdravo novorođenče ima kapacitete za korištenje osjetila, tijela, emocija i intelekta kako bi zadovoljilo svoje potrebe kroz kontakt s okolinom. Međutim, tokom razvoja u manjoj ili većoj mjeri ovisno o iskustvu svakog pojedinca, događaju se smetnje, prekidi u organizmičkoj samoregulaciji kada dijete počne inhibirati, potiskivati ili blokirati različite aspekte sebe da bi se prilagodilo i takve mehanizme nastavi primjenjivati kroz život. U geštaltističkom pristupu osobnom rastu glavni je fokus na iskustvu, kontaktu i svjesnosti, na onome što se događa sada i ovdje. Vježbe u kojima osoba aktivno sudjeluje kao subjekt (aktivni i kreativni doprinositelj), a ne kao objekt (pasivni primatelj) pomažu osobi osvijestiti svoj jedinstveni način zadovoljenja vlastitih potreba, identificirati područja koja želi  promijeniti te naučiti kako prihvatiti i poštivati sebe i postići veći stupanj integracije. Cilj nije postići određenu fiksnu „razinu“ rasta i natjecati se s nekim postavljenim idealom. Izazov je izoštriti svijest i osjetila te isprobati različite načine bivanja i djelovanja u istim situacijama kako bismo mogli ostvariti svjesnu interakciju i kontakt s okolinom te imati mogućnost izbora zadovoljiti svoje potrebe na raznovrsniji i autentičan način.

 

Veselimo se zajedničkom razvoju s vama!